Her finner du oss
Opprettet: 01.06.12
Ukens Profil - Ragnhild Haugland (Leder i Drammen Røde Kors Besøkstjeneste)
Ukens Profil - Ragnhild Haugland (Leder i Drammen Røde Kors Besøkstjeneste)

Stadig oftere hører vi slagordet "Ett Røde Kors". Det er en naturlig følge av den kontinuerlige utvikling som vår organisasjon er i, med stadig nye aktiviteter og selvsagt også nye frivillige. Bare i Drammen Røde Kors har vi - tro det eller ei - 14 ulike hovedaktiviteter. Derfor har vårt relativt nyopprettete Omsorgsråd anmodet om at vi i NYINGEN skal presentere de ulike aktivitetslederne. Et utmerket forslag som vi slutter oss til. Vi starter med Ragnhild Haugland i Besøkstjenesten.

Skrevet av: Jan-Henrik Bjørhall

Ragnhild har vært aktiv i Røde Kors i snart 6 år, og som leder for Besøkstjenesten i 5 år. Hun bobler nesten over i pur entusiasme når hun snakker om aktiviteten og vi sier Wow! Ikke visste vi at Besøkstjenesten var så omfattende og – hvilket engasjement! Vi beslutter omgående at aktiviteten er en egen artikkel verdig (planlegges til høsten), for nå er det Ragnhild det gjelder.

Hun er av profesjon sykepleier, mesteparten av yrkeskarieren innenfor psykiatrien, men hun elsker å praktisere andre deler av yrket selv etter at hun har gått av med pensjon. Selvsagt henvendt mot den eldre del av befolkningen. Fot og sårpleie – og litt ekstra stell for de som måtte trenge det. Mange er det som sitter og venter på Ragnhilds omsorgsfulle oppmerksomhet. I tillegg er hun også personlig assistent for en MS pasient, og så er det selvsagt barnebarn.

Som besøksvenn har Ragnhild hatt den samme damen, som nå har fylt 90 år, siden hun startet i tjenesten. De møtes en gang i uken, men Ragnhild stikker ofte innom "vennen sin", som for øvrig kaller henne sin "Røde Engel". Hjemmesykepleien representerer de Blå englene. Ragnhild og hjemmesykepleien gjør at damen kan bo hjemme. Her er kommentar overføldig.

Å være besøksvenn representerer glede to veier. "At du gidder" sier noen av hennes bekjente, men Ragnhild bedyrer at frivilligheten gir like mye som den koster, antagelig mer – mye mer. Vi snakker om levde liv som vitner om strevsomme tider. Her har vi, moderne mennesker, mye å lære. Ragnhilds 90 årige venn husker det godt. Den gangen hun var del av en aktiv familie.

Og det er ikke bare hjemmebesøk. "Hun elsker å kjøre bil" sier hun, bena er ikke så gode lenger, men de drar på stranden, besøker kaféer og gjør ting som lyser opp i hverdagen.

Uten frivillighet stopper Norge er det hevdet. Etter samtalen med Ragnhild er vi tilbøyelige til å være enig. Tenk om vi kunne klone slike ildsjeler som henne.

(Drammen 1. juni 2012/Tekst og foto: Jan-Henrik Bjørhall)